Skip to main content
api koppeling

API koppeling

Zonder dat u het goed beseft, krijgt u dagelijks wel eens te maken met een API koppeling, zowel op het werk als in private settings. Voor bedrijven zijn dergelijke API connecties uitermate belangrijk, want zonder een API is er geen digitale informatiestroom. Maar, wat is een API en hoe werkt een API koppeling?

 

make

 

Wat is een API?

API is een afkorting voor de term ‘Application Programming Interface’. Om eenvoudig uit te leggen wat een API is, nemen we twee voorwerpen die u dagelijks gebruikt als voorbeeld: namelijk een lamp en een stopcontact. Om uw lamp te kunnen gebruiken, dient u de kabel ervan in het stopcontact te steken. Wanneer u dit doet, communiceren de lamp en het stopcontact als het ware met elkaar en wordt er door middel van de kabel elektriciteit uitgewisseld. Dit is waarop een API koppeling neerkomt. In plaats van twee fysieke objecten gaan twee softwaresystemen met elkaar communiceren en gegevens met elkaar uitwisselen. Er ontstaat een digitale informatiestroom tussen beide applicaties, en er gaan gegevens vanuit het ene naar het andere systeem. Kortom, een API is een klein stukje software dat het mogelijk maakt dat twee verschillende softwareprogramma’s met elkaar kunnen communiceren.

 

Hoe werkt een API koppeling?

Stel, u heeft een webshop waarop u allerlei producten aanbiedt. Om de financiële situatie van uw bedrijf bij te houden, maakt u gebruik van een maatwerk softwareprogramma dat werd gebouwd met  Airtable. Door middel van een API-koppeling kan elke bestelling die via de webshop wordt geplaatst, zonder handmatige tussenkomst foutloos en direct verwerkt worden in dit softwareprogramma. Wanneer u een bestelling ontvangt, communiceert de webshop met de API en stuurt deze klant- en bestelgegevens mee naar de Airtable-applicatie. De API zorgt vervolgens voor de verwerking van de bestelling in de administratie, waarbij de API ook logica toepast op de data.

api koppeling

Deze automatische informatieoverdracht brengt uiteraard wat voordelen met zich mee:

  • Efficiëntie. Gegevens uit het ene systeem moeten niet langer manueel worden ingegeven in het andere systeem, wat de kans op menselijke fouten aanzienlijk vermindert.
  • Schaalbaarheid. Een API koppeling stelt bedrijven in staat om hun diensten en producten op grote schaal aan te bieden, omdat gegevensuitwisseling op een geautomatiseerde manier kan plaatsvinden.
  • Integratie. Een API maakt het mogelijk om verschillende applicaties en systemen naadloos te integreren, waardoor er meer waarde kan worden gehaald uit bestaande software.
  • Veiligheid. Indien goed gebouwd, worden bedrijfsgegevens op een veilige en betrouwbare manier getransfereerd van bijvoorbeeld de Podio software en de boekhoudsoftware.

 

Hoe maakt u een API koppeling?

Om bedrijfssystemen aan elkaar te koppelen, is het belangrijk om te weten of er reeds een API beschikbaar is. Veel softwarepakketten hebben vaak API's die voor iedereen beschikbaar zijn, maar er zijn ook pakketten die geen API hebben.

  • Als er API's beschikbaar zijn voor beide systemen, dan kan er een API-koppeling worden gebouwd om de systemen met elkaar te verbinden.
  • Is dit niet het geval, moet er een API worden gebouwd. Dit is een werk voor software developers die exact weten wat zo’n API moet doen en hoe het beveiligd moet worden.

 

Laat uw API koppeling maken door Quivvy

Via directe API-verbindingen, of via de krachtige connector Integromat (die nu Make heet), bouwen we bij Quivvy Solutions naadloze integraties tussen verschillende low code systemen, zoals uw boekhoudsoftware of een andere branchespecifieke tool die u vanuit Airtable wilt kunnen beheren. Ook kunt u verbinding maken met uw website CMS, mobiele apps, sociale media en nog veel meer.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op, of bekijk onze andere diensten.

Contacteer ons

Over

Quivvy Solutions aide les entreprises de toutes tailles à travailler plus intelligemment, mieux, plus rapidement et plus efficacement, en développant des solutions logicielles intégrées pour les petites et moyennes entreprises, avec un minimum d'outils et un minimum de code.

Featured Posts

Contact info

Nous sommes les leaders du développement de logiciels et d'applications mobiles. Nous ne renonçons jamais à relever les défis!